Neta Kıbrıs logo

Kıbrısta Kimler Gayrimenkul Satın Alabilir?

Kıbrısta Kimler Gayrimenkul Satın Alabilir?

Kıbrısta Gayrimenkul Alma Şartları Nedir?

Kıbrıs ta ev almak konusu kişileri oldukça fazla düşündüren sorulardan olmaktadır. Fakat bilmek gerekir ki, her yerde olduğu gibi Kıbrıs gayrimenkul alımı ve arsa alımı belirli şartlarla dengelenmektedir. Örneğin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde arsa satın almak isteği bulunan yabancı uyruklu kişiler, almayı düşünülen arazinin boş olması şartıyla 1 dönüm büyüklüğe kadar arsanı kolaylıkla satın alabilmektedir.

Eğer istenen arazi içerisinde herhangi bir konut varsa, konut sayının bir olması şartıyla içinde bulunduğu arazinin büyüklüğü 5 dönüme kadar izin verilmektedir. Eğer kişilerin satın alacağı konut bir site içerisinde ise arazi büyüklüğü için herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Unutmamak gerekir ki, yabancı ülkelerin vatandaşlarının Kıbrıs ev almak konusunda 1 adet konut satın alabilme hakları vardır. Aynı soyadı taşıyan ve aynı aileye mensup eşler ve çocukları için de bu Kıbrıs ta ev almak koşulları tam anlamıyla geçerli olmaktadır. Yani, boş bir arazi, üzerinde konut bulunan özel bir arazi veya site dahilinde konut satın alma hakkı tektir ve başka bir konut inşa etme veya satın alma hakkı yoktur.

Öte yandan, Kıbrıs’ta kurulan şirketler için emlak sayısında herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Ancak en az %51 oranındaki hissesi bir Kıbrıs vatandaşına ait olan bir firma ile ortaklık yaparsanız bu kısıtlamalardan muaf tutulabilirsiniz.

Ek olarak, gayrimenkul sahibi ile birlikte düzenlenen satış sözleşmesinin noter vasıtasıyla tasdik edilmesi gerekmektedir. Bu işlemi sözleşmeyi yasal hale getirmekte en önemli etkenlerdendir. 

Kıbrısta Kimler Gayrimenkul Satın Alabilir?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gayrimenkulü kimlerin satın alabileceği konusunda genel kurallar bulunmaktadır. KKTC vatandaşları herhangi bir sınırlama olmaksızın gayrimenkul satın alabilirler. Bu konuda herhangi bir limit veya yasak bulunmamaktadır. 

Ek olarak, yabancı uyruklu kişiler de gayrimenkul satın alabilirler, ancak bu hususta bazı kısıtlamalar mevcuttur. Örneğin yabancılar, özgürce KKTC’de bir taşınmaz gayrimenkul edinme hakkına sahiptir, ancak yalnızca bir mülk veya en fazla 1 dönüm büyüklüğünde arazi satın alma gibi ev alma koşulları  bulunmaktadır. Çoğu zaman, tapu işlemleri Bakanlar Kurulu onayına tabi olmaktadır ve bu süreç birkaç ay kadar sürebilmektedir. 

Öte yandan, Kuzey Kıbrıs’ta kayıtlı olan şirketler de sınırlama olmaksızın gayrimenkul satın alabilirler. Yabancıların kontrol ettiği şirketlerin gayrimenkul edinimlerinde ise yukarıda sıralanan bazı özel uygulamalar yer almaktadır. Her bir yabancıda olduğu gibi, AB vatandaşları da birey olarak mülk satın alabilirler, ancak en fazla bir mülk ve en fazla 1 dönüm arazi alma kuralları geçerlidir.

Son olarak, KKTC’de bazı mülklerin, 1974’ten önce Kıbrıslı Rumlara ait olması ile ilgili olarak bu durum, mülkiyet haklarıyla ilgili karmaşık hukuki sorunlar yaratabilmektedir. Bu yüzden, satın alınacak mülkün hukuki durumunun dikkatlice araştırılmasına dikkat etmek gerekmektedir.

Kıbrıs’ta Ev Satın Alana Oturma İzni Verilir mi?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ev satın alan yabancılara oturma izni verilmesi mümkündür. Kıbrısta oturma izni mümkünlüğünün yanı sıra, bu süreç de bazı şartlara bağlıdır. Örneğin, yabancı uyruklu kişiler, KKTC’de gayrimenkul satın aldıktan sonra oturma izni almak için başvuruda bulunabilirler. Bu izin ise eğer gerekli tüm şartlar sağlanıyorsa, genellikle 1 yıl süreyle verilir ve daha sonraki dönemlerde yenilenebilmektedir.

Özellikle daimi oturma izni almak için satın alınan mülkün belirli bir değerde olması da gerekmektedir. Genellikle, mülkün değeri en az 300.000 USD olacak şekilde ve yeni yapılan bir ev olması gibi şartları bulunmaktadır. Söz konusu miktar, çeşitli şekillerde değişiklik gösterebilir, bu nedenle güncel bilgilerin kontrol edilmesi oldukça önemlidir. Örneğin, Kıbrıs yatırımlarınız ile ilgili görüşebileceğiniz adres olan Neta Kıbrıs ile tüm bu sorulara detaylı bir cevap bulmanız mümkündür. 

Oturma izni başvurusu sırasında ise gerekli belgelerin eksiksiz bir şekilde sunulması gerekmektedir. Bu belgeler arasında tapu, satış sözleşmesi, kimlik belgeleri, fotoğraflar ve pasaport fotokopisi gibi çeşitli belgeler yer almaktadır. Oturma izni başvurusu için gerekli olan belgelerle birlikte ilgili makama başvurulduktan sonra bir kaç ay içerisinde oturum izni almak mümkündür. 

Sıkça Sorulan Sorular

TC vatandaşı Kıbrıs’ta ev alabilir mi?

Evet, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Kuzey Kıbrıs’ta ev alabilir. Haziran 2024’te yürürlüğe giren yeni yasa ile TC vatandaşlarının sahip olabileceği konut sayısı 3’e yükseltilmiştir. Ancak, yabancı statüsünde oldukları için her birey yalnızca bir gayrimenkul alabilse de aile üyeleri ayrı ayrı mülk edinebilir. 

Kıbrıs’ta ev vergisi ne kadar?

Kuzey Kıbrıs’ta ev vergisi, gayrimenkulün büyüklüğüne göre hesaplanır ve metrekare başına 1 TL olarak belirlenmiştir. Örneğin, 100 m² bir dairenin yıllık emlak vergisi 100 TL olmaktadır. Ayrıca, konut alımında %0.5 damga vergisi, %5 KDV ve %3 tapu devir harcı gibi ek vergiler de bulunmaktadır

Kuzey Kıbrıs’ta oturma izni nasıl alınır?

KKTC’de 180 gün içinde 90 günden fazla kalmayı planlayan yabancılar oturma izni almak zorundadırlar. Geçerli bir çalışma izni olanlar için ise bu şart aranmamaktadır. Ek olarak, Kuzey Kıbrıs’ta kısa dönem (1 yıl), aile, öğrenci ve 60 yaş üstü için özel oturma izinleri mevcuttur. 

Kuzey Kıbrıs’ta Bahçeli Ev Alırken Nelere Dikkat Etmeli? için tıklayın.

Diğer Yazılar